Ozorki cielęce z sosem kaparowym
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg ozorków cielęcych
- włoszczyzna
- 5 liści laurowych
- 100 g kaparów marynowanych
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pół łyżeczki miodu
- sok z jednej cytryny
- 2 ogórki konserwowe
- kolorowe sałaty do podania
Sposób wykonania:
Gotujemy ozorki w wodzie z włoszczyzną i liściem laurowym przez ok. 2 godz ( w szybkowarze 45-60 minut)., po czym studzimy, obieramy i kroimy na maszynie w cienkie plastry. Kapary miksujemy z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy natkę pietruszki i drobno posiekanego konserwowego ogórka. Ozorki podajemy z ogórkiem i polewamy obficie sosem. Do ozorków doskonale pasuje sałatka z ugotowanej kaszy gryczanej i marynowanego ogórka z kaparami i oliwą.