Ozorki cielęce  z sosem kaparowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg ozorków cielęcych 
  • włoszczyzna 
  • 5 liści laurowych
  • 100 g kaparów marynowanych 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ogórki konserwowe
  • kolorowe sałaty do podania

Sposób wykonania:

Gotujemy ozorki w wodzie z włoszczyzną i liściem laurowym przez ok. 2 godz ( w szybkowarze 45-60 minut)., po czym studzimy, obieramy i kroimy na maszynie w cienkie plastry. Kapary miksujemy z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy natkę pietruszki i drobno posiekanego konserwowego ogórka. Ozorki podajemy z ogórkiem i polewamy obficie sosem. Do ozorków doskonale pasuje sałatka z ugotowanej kaszy gryczanej i marynowanego ogórka z kaparami i oliwą.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Szybkowar Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej