Pikantne tortellini z krewetkami

Składniki:

Ciasto: 

  • 400 g mąki,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki wody.

Farsz: 

  • 10 świeżych krewetek,
  • zielona cebulka,
  • 1 łyżeczka płatków chilli,
  • 1 łyżka białego wina,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól. 

Sos: 

  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki 
  • bulionu warzywnego,
  • 3/4 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki gęstej śmietany.

Sposób wykonania:

Tortellini: mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy zagłębienie, wbijamy jajka oraz dodajemy oliwę i mąkę, po czym zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Farsz: krewetki płuczemy, oczyszczamy i bardzo drobno kroimy. Cebulkę zieloną kroimy i wkładamy do miseczki. Dodajemy krewetki, chilli, białe wino, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Następnie mieszamy składniki i na godzinę odstawiamy do lodówki. 

Sos: w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dusimy 3–4 min., co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy 4–5 minut. Do wywaru dolewamy wino, podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy, aby sos był gładki, wystarczy że przecedzimy go przez sitko. Aby dodatkowo zagęścić sos, można także dodać 1 łyżeczkę mąki. 

Przygotowanie dania: Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na środku każdego układamy farsz i zlepiamy w formę małego pierożka. Gotujemy 4–5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pierożki odcedzamy i polewamy winnym sosem. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej