Pikantne tortellini z krewetkami
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki,
- 4 jajka,
- sól,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 2 łyżki wody.
Farsz:
- 10 świeżych krewetek,
- zielona cebulka,
- 1 łyżeczka płatków chilli,
- 1 łyżka białego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- sól.
Sos:
- 2 łyżki masła,
- 3/4 szklanki
- bulionu warzywnego,
- 3/4 szklanki białego wina,
- 2 łyżki gęstej śmietany.
Sposób wykonania:
Tortellini: mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy zagłębienie, wbijamy jajka oraz dodajemy oliwę i mąkę, po czym zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Farsz: krewetki płuczemy, oczyszczamy i bardzo drobno kroimy. Cebulkę zieloną kroimy i wkładamy do miseczki. Dodajemy krewetki, chilli, białe wino, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Następnie mieszamy składniki i na godzinę odstawiamy do lodówki.
Sos: w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dusimy 3–4 min., co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy 4–5 minut. Do wywaru dolewamy wino, podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy, aby sos był gładki, wystarczy że przecedzimy go przez sitko. Aby dodatkowo zagęścić sos, można także dodać 1 łyżeczkę mąki.
Przygotowanie dania: Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na środku każdego układamy farsz i zlepiamy w formę małego pierożka. Gotujemy 4–5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pierożki odcedzamy i polewamy winnym sosem.