Ravioli z żółtkiem, ricottą i szpinakiem
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 opakowanie sera ricotta (ok. 400 g),
- 6 pomidorów suszonych w zalewie,
- cebula,
- szpinak (3 kosteczki mrożonych liści),
- sól,
- pieprz,
- 6 żółtek,
- oliwa.
Sposób wykonania:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy wszystkie składniki tak, aby ciasto było sprężyste. Zawijamy je w folię do żywności i zostawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę dusimy, co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser i wszystko mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Układamy część nadzienia (około 1,5–2 łyżek) i na środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie układamy żółtko i przykrywamy ciastem. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.