Ravioli z żółtkiem, ricottą  i szpinakiem

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 opakowanie sera ricotta (ok. 400 g),
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie,
  • cebula,
  • szpinak (3 kosteczki mrożonych liści),
  • sól, 
  • pieprz,
  • 6 żółtek, 
  • oliwa.

Sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy wszystkie składniki tak, aby ciasto było sprężyste. Zawijamy je w folię do żywności i zostawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę dusimy, co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser i wszystko mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Układamy część nadzienia (około 1,5–2 łyżek) i na środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie układamy żółtko i przykrywamy ciastem. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej