Sałatka rzymska z marynowanymi jajami, sosem z chrupiącego boczku i szczypiorku
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 3 jaja 
  • 1 łyżka octu 
  • 100 ml sosu sojowego
  • 150 g boczku  w plastrach
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 czosnek 
  • 50 g sera twarogowego
  • 1 cebulka dymka 
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • pieprz biały mielony

Sposób wykonania:

Jaja gotujemy na twardo, następnie bijemy delikatnie skorupkę. Gorące jaja w skorupce zanurzamy w sosie sojowym z łyżką octu. Pozostawiamy do wystudzenia. Obieramy i kroimy w cząstki. Boczek rozkładamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170˚C aż zrobi się rumiany. Na papierowych ręcznikach odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu. Część boczku zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy z czosnkiem. Dodajemy pokruszony ser twarogowy, posiekaną drobno cebulkę i szczypiorek. Doprawiamy białym pieprzem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej