Sałatka z dorsza z groszkiem cukrowym, brokułem i grejpfrutem
Składniki (na 4 porcje)
- 400 g filetu z dorsza
- 1 łyżeczka curry
- 1 mały brokuł
- 80 g groszku cukrowego
- 3 grejpfruty
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 limonka100 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Dorsza pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok.6 min. Następnie rwiemy na mniejsze płatki i obsypujemy curry. Po czym wstawiamy jeszcze raz do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 min. lub opalamy delikatnie palnikiem. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości. Grejpfruta obieramy i wycinamy segmenty. Z pozostałej części wyciskamy sok i dodajemy do niego musztardę i miód. Powoli dolewamy oliwę i cały czas miksujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przed podaniem dorsza układamy z warzywami i polewamy dressingiem.