Sałatka z gotowanymi kawałkami ryb
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g filetów z ryb (okoń, łosoś, halibut, mintaj)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu

Sos jogurtowy:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 limonka
  • pół łyżeczki miodu
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sałatka z soczewicy:

  • 300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru

Sposób wykonania:

Z wina i przypraw (czosnek rozgnieć, cebulę posiekaj) przygotuj wywar z dodatkiem 100 ml wody. Zagotuj i odstaw na 10 min. Ryby pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Przełóż kawałki ryby do wywaru i delikatnie podgrzewaj, ale nie gotuj (ok. 5 min.).Jogurt wymieszaj z miodem i oliwą. Dodaj sok z limonki, posiekany ząbek czosnku i bazylię. Odstaw na 12 min. Soczewicę dopraw oliwą, posiekanym czosnkiem i cebulką, dodaj curry i szczypiorek. Kawałki ryby układaj dookoła soczewicy i delikatnie polewaj sosem jogurtowym.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej