Darmowa dostawa krajowa od 500zł
14 dni na zmianę decyzji
Certyfikat bezpieczeństwa

Sałatka z gotowanymi kawałkami ryb
Składniki:
- 500 g filetów z ryb (okoń, łosoś, halibut, mintaj)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu
Sos jogurtowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 limonka
- pół łyżeczki miodu
- 50 ml oliwy z oliwek
Sałatka z soczewicy:
- 300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta curry
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego szczypioru
Sposób wykonania:
Z wina i przypraw (czosnek rozgnieć, cebulę posiekaj) przygotuj wywar z dodatkiem 100 ml wody. Zagotuj i odstaw na 10 min. Ryby pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Przełóż kawałki ryby do wywaru i delikatnie podgrzewaj, ale nie gotuj (ok. 5 min.).Jogurt wymieszaj z miodem i oliwą. Dodaj sok z limonki, posiekany ząbek czosnku i bazylię. Odstaw na 12 min. Soczewicę dopraw oliwą, posiekanym czosnkiem i cebulką, dodaj curry i szczypiorek. Kawałki ryby układaj dookoła soczewicy i delikatnie polewaj sosem jogurtowym.