Sałatka z miodowym dressingiem
Składniki:
- 2 średniej wielkości cykorie,
- 1 dojrzałe awokado,
- 8 suszonych pomidorów z oliwy,
- 2 łyżki słonecznika,
- 10–12 cienkich plasterków koziego sera dojrzewającego,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób wykonania:
Na talerzu układamy listki cykorii, mogą być w całości lub porwane na kawałki, obrane i pokrojone na nieduże kawałki awokado, pocięte w paski i odsączone z zalewy pomidory oraz plasterki koziego sera. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. W małym słoiczku umieszczamy składniki dressingu, zakręcamy i energicznie potrząsamy do powstania gładkiej emulsji. Na koniec polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy prażonym słonecznikiem.