Sałatka z miodowym dressingiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cykorie, 
  • 1 dojrzałe awokado, 
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy, 
  • 2 łyżki słonecznika, 
  • 10–12 cienkich plasterków koziego sera dojrzewającego, 
  • 4 łyżki oliwy extra virgin, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób wykonania:

Na talerzu układamy listki cykorii, mogą być w całości lub porwane na kawałki, obrane i pokrojone na nieduże kawałki awokado, pocięte w paski i odsączone z zalewy pomidory oraz plasterki koziego sera. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. W małym słoiczku umieszczamy składniki dressingu, zakręcamy i energicznie potrząsamy do powstania gładkiej emulsji. Na koniec polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej