Sałatka z roszponki  z grillowanym kurczakiem, mango i figami

Składniki:

  • 10 dag roszponki,
  • 40 dag mango,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 figi,
  • 10 pomidorków koktajlowych lub truskawkowych,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano. Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, po czym odsączamy. Mango przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości 1 cm. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce kładziemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami i półtalarkami fig. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej