Sałatka z roszponki z grillowanym kurczakiem, mango i figami
Składniki:
- 10 dag roszponki,
- 40 dag mango,
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 figi,
- 10 pomidorków koktajlowych lub truskawkowych,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano. Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, po czym odsączamy. Mango przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości 1 cm. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce kładziemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami i półtalarkami fig. Podajemy od razu po przygotowaniu.