
Sałatka z zapieczonym kozim serem i smażonymi gruszkami
Składniki:
- 400 g koziego sera dojrzewającego (mini roladka)
- 400 g mieszanych sałat z ziołami
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g malin
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 100 ml wina białego wytrawnego
Sos malinowy:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cytryna
- 50 g malin (mogą być mrożone)
Sposób wykonania:
Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm. Rozłóż na blasze z pergaminem i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor. Orzechy laskowe upiecz w piekarniku i zdejmij z nich skórkę. Pokrusz na mniejsze kawałki. Gruszki pokrój, miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Układaj gruszki w miodzie i chwilę je podgotuj. Dodaj wino i sok z cytryny. Duś gruszki aż będą miękkie, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Maliny zmiksuj z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Delikatnie polej sosem.