Sałatka z zapieczonym kozim serem i smażonymi gruszkami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 400 g koziego sera dojrzewającego (mini roladka) 
  • 400 g mieszanych sałat z ziołami
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g malin
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 100 ml wina białego wytrawnego

Sos malinowy:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cytryna
  • 50 g malin (mogą być mrożone)

Sposób wykonania:

Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm. Rozłóż na blasze z pergaminem i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor. Orzechy laskowe upiecz w piekarniku i zdejmij z nich skórkę. Pokrusz na mniejsze kawałki. Gruszki pokrój, miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Układaj gruszki w miodzie i chwilę je podgotuj. Dodaj wino i sok z cytryny. Duś gruszki aż będą miękkie, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Maliny zmiksuj z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Delikatnie polej sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej