Ślimaczki z rukoli z orzechowym serkiem
Składniki:
- 3-4 garście umytych i osuszonych listków rukoli,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- łyżka mielonego lnu,
- łyżka otrębów żytnich,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- opakowanie serka naturalnego,
- garść orzechów włoskich,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- szczypta suszonego chili,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania:
Rukolę drobno miksujemy w blenderze, dodajemy jajka i mleko, miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dodajemy len, otręby i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu smażymy puszysty omlet. Orzechy włoskie drobno siekamy (zostawiamy kilka do dekoracji), dodajemy do serka naturalnego razem ze szczypiorkiem, chili, solą, pieprzem i wszystko mieszamy. Omlet smarujemy dość grubą warstwą orzechowego serka, zwijamy w rulon i kroimy w plastry. Podajemy natychmiast udekorowany połówkami orzechów włoskich.