Warzywa z sosem tzaziki z miętą
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 50 g groszku cukrowego
  • 3 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy

Sos tzaziki:

  • 2 ogórek świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa pokrój w ładne małe kawałki. Z kalafiora i brokuł wytnij różyczki (kwiatostany). Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu do gotowania na parze, zaczynając od tych najtwardszych. Gotuj je do miękkości. Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój ze skórką w kostkę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj miętę i odstaw na 10 min. aż składniki sosu się przegryzą.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej