Wątróbka cielęca  duszona z borowikami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 kg wątróbki cielęcej
  • 0,4 kg mrożonych borowików 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 szalotki 
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 50 ml białego wytrawnego wina 
  • 4 gałązki świeżego tymianku 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz i oliwa

Sposób wykonania:

Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie, tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką, zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor, a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej