Dwukolorowa zupa krem z cukinii z orzeszkami pinoli
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml bulionu,
- 15–20 g masła,
- 3 łyżki orzeszków pinoli,
- 20 g sera Provolone,
- sól,
- pieprz,
- chili.
Sposób wykonania:
Przygotowujemy dwie oddzielne patelnie. Na każdej z nich szklimy na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodajemy połowę cukinii, obranej i pokrojonej w grubą kostkę, do drugiej patelni dodajemy nieobraną cukinię, również pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Do każdej z patelni wlewamy po 350 ml bulionu i doprawiamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec blendujemy. W międzyczasie kroimy ser w malutką kostkę i dodajemy do gotowych kremów z cukinii. Gotowe zupy nalewamy jednocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza i posypujemy orzeszkami pinoli.