Dwukolorowa  zupa krem z cukinii  z orzeszkami pinoli

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu,
  • 15–20 g masła,
  • 3 łyżki orzeszków pinoli,
  • 20 g sera Provolone,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili.

Sposób wykonania:

Przygotowujemy dwie oddzielne patelnie. Na każdej z nich szklimy na maśle połowę cebuli i czosnku. Do jednej patelni dodajemy połowę cukinii, obranej i pokrojonej w grubą kostkę, do drugiej patelni dodajemy nieobraną cukinię, również pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Do każdej z patelni wlewamy po 350 ml bulionu i doprawiamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec blendujemy. W międzyczasie kroimy ser w malutką kostkę i dodajemy do gotowych kremów z cukinii. Gotowe zupy nalewamy jednocześnie z dwóch przeciwnych stron talerza i posypujemy orzeszkami pinoli. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej