Dwukolorowa zupa krem ze szparagów z cytrusową nutą
Składniki:
Biały krem:
- 1 pęczek białych szparagów,
- 1/2 średniej cebuli,
- 750 ml wywaru z kurczaka,
- 100 ml słodkiej śmietany 18 proc.,
- 1 trawa cytrynowa,
- sok z limonki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz.
Zielony krem:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1/2 średniej cebuli,
- 0,5 litra wywaru z kurczaka,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- łyżka schłodzonego masła,
- sól i pieprz.
Serduszka z ciasta:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- biały sezam,
- ostra papryka w proszku,
- zioła prowansalskie,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Sposób wykonania:
Biały krem: szparagi obieramy, usuwamy około 1,0-1,5 cm zdrewniałych końcówek, a resztę kroimy w 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, wlewamy wywar z kurczaka, wrzucamy przeciętą wzdłuż na pół trawę cytrynową i gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zielony krem: szparagi dokładnie płuczemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki na wysokości około 3-4 cm i pozostawiamy je do dekoracji, pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy wraz z kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle klarowanym. Wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy blenderem i dodajemy schłodzone masło. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Serduszka z ciasta francuskiego: ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Połowę posypujemy białym sezamem, a resztę ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Foremkami do ciastek wycinamy nieduże serduszka. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dekoracja: główki szparagów przesmażamy na pozostałej łyżce rozpuszczonego masła klarowanego. Na środku talerza kładziemy mały pierścień do przystawek. Wlewamy do środka zielony krem ze szparagów. Wokół pierścienia wlewamy krem z białych szparagów i delikatnie wyciągamy pierścień. Dekorujemy serduszkami z ciasta francuskiego i główkami zielonych szparagów.