Krem z buraczków czerwonych z jogurtem i miętą
Składniki (na 5 porcji)
- 700 g buraków czerwonych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki posiekanej mięty
- 80 ml gęstego jogurtu greckiego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- sól i pieprz biały do smaku
Sposób wykonania:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godz. Następnie je obieramy i kroimy w małe kawałki. Przesmażamy na miodzie i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Miksujemy na gładką, jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na zupie układamy jogurt i dodajemy posiekaną miętę. Możemy podawać na gorąco z uprażonym na miodzie jabłkiem lub na zimno z ogórkiem pokrojonym w kostkę.