Krem z buraczków  czerwonych  z jogurtem i miętą
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 5 porcji)

  • 700 g buraków czerwonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 80 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz biały do smaku

Sposób wykonania:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 godz. Następnie je obieramy i kroimy w małe kawałki. Przesmażamy na miodzie i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Miksujemy na gładką, jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na zupie układamy jogurt i dodajemy posiekaną miętę. Możemy podawać na gorąco z uprażonym na miodzie jabłkiem lub na zimno z ogórkiem pokrojonym w kostkę.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej