Krem z dyni z szafranem i migdałami
Składniki:
- 2 kg dyni (obranej),
- 2 l bulionu drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- imbir,
- szafran,
- 50 g płatków migdałów.
Sposób wykonania:
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Roztapiamy w garnku masło, dodajemy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy bulion i dodajemy pokrojoną dynię. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i doprawiamy do smaku. Migdały podprażamy na suchej patelni. Krem podajemy z kilkoma płatkami szafranu i płatkami migdałów.