Krem z dyni z szafranem  i migdałami

Składniki:

  • 2 kg dyni (obranej),
  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • imbir,
  • szafran,
  • 50 g płatków migdałów.

Sposób wykonania:

Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Roztapiamy w garnku masło, dodajemy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy bulion i dodajemy pokrojoną dynię. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i doprawiamy do smaku. Migdały podprażamy na suchej patelni. Krem podajemy z kilkoma płatkami szafranu i płatkami migdałów.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej