Krem z pora  z wędzonym pstrągiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 5 porcji)

  • 3 pory (białe części)
  • ok. 200 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mała cebula
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • 1 małe kłącze świeżego chrzanu
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc.
  • 150 g wędzonego pstrąga 
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżka oliwy
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

Sposób wykonania:

Pora, cebulę i czosnek kroimy w małe kawałki, ziemniaki w kostkę. Warzywa przesmażamy (bez koloru) w naczyniu na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Miksujemy i dodajemy słodką śmietankę. Na koniec doprawiamy startym chrzanem i posiekanym koprem. Podajemy z porwanym wędzonym pstrągiem i kiełkami rzodkiewki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej