Krem z pora z wędzonym pstrągiem
Składniki (na 5 porcji)
- 3 pory (białe części)
- ok. 200 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1,2 l wywaru warzywnego
- 1 małe kłącze świeżego chrzanu
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc.
- 150 g wędzonego pstrąga
- 4 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka oliwy
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
Sposób wykonania:
Pora, cebulę i czosnek kroimy w małe kawałki, ziemniaki w kostkę. Warzywa przesmażamy (bez koloru) w naczyniu na oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Miksujemy i dodajemy słodką śmietankę. Na koniec doprawiamy startym chrzanem i posiekanym koprem. Podajemy z porwanym wędzonym pstrągiem i kiełkami rzodkiewki.