Krem z zielonego  groszku z miętą  i ogórkiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12-proc.
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 limonki
  • 1 ziemniak
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki upalonych orzechów sosnowych

Sposób wykonania:

Groszek i pokrojonego drobno ziemniaka zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, przecieramy przez sito i doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy śmietankę oraz miętę. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy do zupy. Podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem i upalonymi orzechami sosnowymi.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej