Krem z zielonego groszku z miętą i ogórkiem
Składniki (na 4 porcje)
- 400 g zielonego groszku mrożonego
- 1 l wywaru jarzynowego
- 50 ml słodkiej śmietanki 12-proc.
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 limonki
- 1 ziemniak
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka masła
- 1 ogórek
- 3 łyżki upalonych orzechów sosnowych
Sposób wykonania:
Groszek i pokrojonego drobno ziemniaka zalewamy bulionem, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładką, jednolitą masę, przecieramy przez sito i doprawiamy skórką i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy śmietankę oraz miętę. Sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor i dodajemy do zupy. Podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem i upalonymi orzechami sosnowymi.