Orientalny krem z dyni
Autorski przepis Dawida Budzicha
Dawid Budzich

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 100 g ziemniaków 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 1/2 papryczki chili bez pestek 
  • 1 cm imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku / garść świeżej kolendry

Sposób przyrządzenia:

  1. Dynię, cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do blendera wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami i gotujemy (funkcja zupa) około 20 min.
  2. Korzystając z manualnej funkcji mielenia na najwyższych obrotach lub funkcji zupa miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  3. Podajemy obficie posypane świeżą kolendrą.
Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej