Owoce morza na kremie ze szparagów
Składniki:
- 450 g szparagów (z łodygami obranymi i odciętą końcówką),
- 2 obrane i roztarte ząbki czosnku,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 30 proc.,
- świeżo zmielony kolorowy pieprz,
- sól,
- 8 małży,
- 8 surowych krewetek black tiger,
- koperek do ozdobienia,
- 100 ml bulionu,
- sok z cytryny.
Sposób wykonania:
Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia, w krewetkach zostawiamy ogonki. Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Do rondelka o grubym dnie dajemy 2 łyżki masła, zmiażdżony czosnek i posolone, doprawione pieprzem i skropione sokiem z cytryny małże z krewetkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy 50 ml białego martini i dusimy, aż odparuje alkohol, następnie podlewamy bulionem i dusimy jeszcze 5 min. Szparagi po ugotowaniu odsączamy i kroimy na kawałki, następnie wrzucamy do malaksera, krewetki z małżami odkładamy i przykrywamy, aby nie ostygły. Wywar wlewamy do malaksera ze szparagami, podlewamy śmietaną i miksujemy. Gorący wywar przecedzamy przez sitko do rondelka z rozmąconymi żółtkami, dajemy na malutki ogień i ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje, ale pilnujemy, żeby się nie ściął. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy na talerz gorący krem szparagowy, układamy owoce morza i posypujemy koperkiem.