Owoce morza  na kremie ze szparagów

Składniki:

  • 450 g szparagów (z łodygami obranymi i odciętą końcówką),
  • 2 obrane i roztarte ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.,
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • sól,
  • 8 małży,
  • 8 surowych krewetek black tiger,
  • koperek do ozdobienia,
  • 100 ml bulionu,
  • sok z cytryny.

Sposób wykonania:

Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia, w krewetkach zostawiamy ogonki. Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Do rondelka o grubym dnie dajemy 2 łyżki masła, zmiażdżony czosnek i posolone, doprawione pieprzem i skropione sokiem z cytryny małże z krewetkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy 50 ml białego martini i dusimy, aż odparuje alkohol, następnie podlewamy bulionem i dusimy jeszcze 5 min. Szparagi po ugotowaniu odsączamy i kroimy na kawałki, następnie wrzucamy do malaksera, krewetki z małżami odkładamy i przykrywamy, aby nie ostygły. Wywar wlewamy do malaksera ze szparagami, podlewamy śmietaną i miksujemy. Gorący wywar przecedzamy przez sitko do rondelka z rozmąconymi żółtkami, dajemy na malutki ogień i ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje, ale pilnujemy, żeby się nie ściął. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy na talerz gorący krem szparagowy, układamy owoce morza i posypujemy koperkiem. 

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej