Przecierana zupa rybna z pomidorami i sosem czosnkowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 kg kości rybnych oraz filetów
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone świeże
  • 2 selery korzeniowe 
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 filety anchois
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
  • 2 łyżeczki majonezu

Sposób wykonania:

Cebulę pokrój w kostkę, warzywa obierz i rozdrobnij. Przesmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj słodką i ostrą paprykę. Przełóż kawałki ryb i zalej zimną wodą tak, aby przykryły powierzchnię warzyw. Gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito (wcześniej można delikatnie zmiksować), dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koper i posiekany czosnek oraz roztarte anchois. Zupę przed podaniem polej delikatnie sosem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej