Przecierana zupa rybna z pomidorami i sosem czosnkowym
Składniki:
- 2 kg kości rybnych oraz filetów
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone świeże
- 2 selery korzeniowe
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 filety anchois
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 2 łyżeczki majonezu
Sposób wykonania:
Cebulę pokrój w kostkę, warzywa obierz i rozdrobnij. Przesmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj słodką i ostrą paprykę. Przełóż kawałki ryb i zalej zimną wodą tak, aby przykryły powierzchnię warzyw. Gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito (wcześniej można delikatnie zmiksować), dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koper i posiekany czosnek oraz roztarte anchois. Zupę przed podaniem polej delikatnie sosem.