Ragout z jagnięciny  na żurku z grzybami suszonymi i warzywami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 1 l zakwasu żuru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 cebule
  • 20 g marchwi
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • pieprz i oliwa

Sposób wykonania:

Udziec jagnięcy oddzielamy od kości i kroimy w kostkę wielkości 3 cm. Doprawiamy pieprzem, po czym obsmażamy na oliwie na brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę dusimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, z dodatkiem liścia laurowego i suszonych grzybów. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, marchewkę w plastry i dodajemy do mięsa, gdy będzie już prawie miękkie. Kiedy mięso i ziemniaki są już miękkie, dolewamy żur i zagotowujemy. Doprawiamy słodką śmietanką i majerankiem. Powoli gotujemy przez ok. 10 min.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Szybkowar Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej