Ragout z jagnięciny na żurku z grzybami suszonymi i warzywami
Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 1 l zakwasu żuru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 cebule
- 20 g marchwi
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- pieprz i oliwa
Sposób wykonania:
Udziec jagnięcy oddzielamy od kości i kroimy w kostkę wielkości 3 cm. Doprawiamy pieprzem, po czym obsmażamy na oliwie na brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę dusimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, z dodatkiem liścia laurowego i suszonych grzybów. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, marchewkę w plastry i dodajemy do mięsa, gdy będzie już prawie miękkie. Kiedy mięso i ziemniaki są już miękkie, dolewamy żur i zagotowujemy. Doprawiamy słodką śmietanką i majerankiem. Powoli gotujemy przez ok. 10 min.