Rosół z halibuta z kolendrą, pomidorami i orzechami sosnowymi
Składniki (na 4 porcje)
- 1 kg ości z halibuta
- 1 szt. włoszczyzny bez marchewki
- 3 liście laurowe
- 1 trawa cytrynowa
- 1 małe kłącze świeżego imbiru
- 2 sparzone i obrane pomidory
- 2 łyżki upalonych orzechów sosnowych
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Ości z halibuta układamy na blaszce z pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni na ok. 30–40 min. Następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną włoszczyznę oraz liść laurowy. Gotujemy przez 5 godz. na wolnym ogniu, w miarę potrzeby dolewając wodę. Po tym czasie odcedzamy ości, a rosół doprawiamy rozgniecioną trawą cytrynową (koniecznie w całości, nie siekać) oraz plastrami świeżego imbiru. Zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych, kolendrę i orzechy sosnowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.