Rosół z halibuta  z kolendrą, pomidorami  i orzechami sosnowymi
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 kg ości z halibuta
  • 1 szt. włoszczyzny bez marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 małe kłącze świeżego imbiru
  • 2 sparzone i obrane pomidory
  • 2 łyżki upalonych orzechów sosnowych
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób wykonania:

Ości z halibuta układamy na blaszce z pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni na ok. 30–40 min. Następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy zimną wodą i dodajemy pokrojoną włoszczyznę oraz liść laurowy. Gotujemy przez 5 godz. na wolnym ogniu, w miarę potrzeby dolewając wodę. Po tym czasie odcedzamy ości, a rosół doprawiamy rozgniecioną trawą cytrynową (koniecznie w całości, nie siekać) oraz plastrami świeżego imbiru. Zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych, kolendrę i orzechy sosnowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 9L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej