Rozgrzewająca pomidorówka z czerwoną soczewicą
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3–4 łyżki czerwonej soczewicy,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości,
- 1 mała starta marchewka,
- 1 l bulionu wołowego lub warzywnego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 łyżki kaszy kuskus,
- 1 słodka papryka,
- sól,
- czarny pieprz (świeżo zmielony),
- liść laurowy,
- rozmaryn,
- tymianek,
- świeża natka pietruszki (pęczek),
- słodka śmietanka.
Sposób wykonania:
Siekamy cebulę i wraz ze startym czosnkiem szklimy ją na oliwie. Dodajemy przepłukaną soczewicę, pomidory oraz liść laurowy i posypujemy ziołami. To wszystko krótko podsmażamy, następnie wlewamy nieco gorącego bulionu i zmniejszamy źródło energii na minimum (zupa powinna lekko bulgotać). Stopniowo dolewamy bulion, aż wykorzystamy całość, a soczewica zmięknie – przez ok. 30 min. Następnie kroimy i dodajemy do zupy świeżą paprykę oraz startą marchew, uzupełniamy przecierem pomidorowym. Przyprawiamy ją i gotujemy przez ok. 10 min. Zestawiamy z kuchenki i dodajemy kuskus (chwilę czekamy aż napęcznieje w zupie) oraz posiekaną natkę. Na koniec możemy dodać słodkiej śmietanki.