Rozgrzewająca pomidorówka  z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3–4 łyżki czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości,
  • 1 mała starta marchewka,
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 łyżki kaszy kuskus,
  • 1 słodka papryka,
  • sól,
  • czarny pieprz (świeżo zmielony),
  • liść laurowy,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • świeża natka pietruszki (pęczek),
  • słodka śmietanka.

Sposób wykonania:

Siekamy cebulę i wraz ze startym czosnkiem szklimy ją na oliwie. Dodajemy przepłukaną soczewicę, pomidory oraz liść laurowy i posypujemy ziołami. To wszystko krótko podsmażamy, następnie wlewamy nieco gorącego bulionu i zmniejszamy źródło energii na minimum (zupa powinna lekko bulgotać). Stopniowo dolewamy bulion, aż wykorzystamy całość, a soczewica zmięknie – przez ok. 30 min. Następnie kroimy i dodajemy do zupy świeżą paprykę oraz startą marchew, uzupełniamy przecierem pomidorowym. Przyprawiamy ją i gotujemy przez ok. 10 min. Zestawiamy z kuchenki i dodajemy kuskus (chwilę czekamy aż napęcznieje w zupie) oraz posiekaną natkę. Na koniec możemy dodać słodkiej śmietanki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Duży garnek 5,2L (24 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej