Wiosenna minestrone
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 100 g świeżej fasolki szparagowej,
- 1/2 puszki białej fasoli,
- 1 cebula,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 mała cukinia,
- garść świeżego tymianku,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- liść laurowy,
- bulion,
- 100 g makaronu,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa do smażenia.
Sposób wykonania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa – przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę, marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę i cukinię. Wszystko chwilę podsmażamy, do tego wlewamy bulion i pomidory. Następnie wrzucamy fasolkę szparagową i białą oraz przyprawy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy przyprawą solą i pieprzem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Minestrone podajemy gorącą z makaronem.