Zupa grzybowa  z chrupiącym boczkiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 200 g podgrzybków
  • 50 g selera
  • 50 g ziemniaków
  • 50 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g suchego majeranku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 50 ml śmietany 36 proc.
  • 100 g plastrów boczku
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy i kroimy, przesmażamy z cebulą oraz ząbkiem czosnku. Resztę warzyw oczyszczamy i kroimy w równą kostkę, podduszamy, dodajemy do przesmażonych grzybów, dorzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem. Boczek układamy na blaszce z pergaminem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 20 min. Po upieczeniu osuszamy i studzimy (powinien być chrupiący – gdy jest zbyt wilgotny, trzeba go wstawić na kolejne 10 min). Zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej