Zupa grzybowa z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 200 g podgrzybków
- 50 g selera
- 50 g ziemniaków
- 50 g marchewki
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g suchego majeranku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 50 ml śmietany 36 proc.
- 100 g plastrów boczku
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i kroimy, przesmażamy z cebulą oraz ząbkiem czosnku. Resztę warzyw oczyszczamy i kroimy w równą kostkę, podduszamy, dodajemy do przesmażonych grzybów, dorzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną oraz solą i pieprzem. Boczek układamy na blaszce z pergaminem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 20 min. Po upieczeniu osuszamy i studzimy (powinien być chrupiący – gdy jest zbyt wilgotny, trzeba go wstawić na kolejne 10 min). Zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.