Zupa Hipokratesa  z pomidorami i imbirem

Składniki:

  • 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę, 
  • 3 marchewki pokrojone w ćwiartki, 
  • 1 pietruszka pokrojona w ćwiartki, 
  • 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
  • ćwiartka dużego selera lub jeden, mały – pokrojony w kostkę, 
  • łyżeczka imbiru, 
  • dwa listki laurowe, 
  • ząbek czosnku (w całości). 

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą 2 cm powyżej linii warzyw i wraz z liściem laurowym i imbirem powoli gotujemy bez soli i bez tłuszczu, na małym ogniu, przez ok. 30 min. Następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 60 – 80 min. Pomidory, imbir i liście laurowe dodają jej śródziemnomorskiego uroku.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej