Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami
Składniki:
Zupa:
- 300 g selera korzeniowego,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz kolorowy grubo mielony,
- posiekany koperek,
- olej do smażenia.
Kotleciki:
- 150 g filetu z dorsza,
- 200 g mrożonych krewetek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 suchej kajzerki,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Seler, ziemniaki i marchewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do tego wrzucamy warzywa i wlewamy bulion. Zupę gotujemy aż do miękkości warzyw, a następnie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Bułkę namaczamy w wodzie, cebulę szklimy na maśle. Czysty i osuszony filet z dorsza kroimy w kostkę, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, krewetki i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy cebulę, jajko i chrzan, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formujemy z niej 4 kotleciki, które smażymy na oleju. Gotową zupę wlewamy do talerza, dodajemy kotleciki i dekorujemy krewetkami.