Zupa krem z warzyw  z krewetkowymi kotlecikami

Składniki:

Zupa:

  • 300 g selera korzeniowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz kolorowy grubo mielony,
  • posiekany koperek,
  • olej do smażenia.

Kotleciki:

  • 150 g filetu z dorsza,
  • 200 g mrożonych krewetek, 
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 suchej kajzerki, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Seler, ziemniaki i marchewkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do tego wrzucamy warzywa i wlewamy bulion. Zupę gotujemy aż do miękkości warzyw, a następnie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Bułkę namaczamy w wodzie, cebulę szklimy na maśle. Czysty i osuszony filet z dorsza kroimy w kostkę, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, krewetki i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy cebulę, jajko i chrzan, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formujemy z niej 4 kotleciki, które smażymy na oleju. Gotową zupę wlewamy do talerza, dodajemy kotleciki i dekorujemy krewetkami.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej