Zupa pomidorowa  z dorszem

Składniki:

  • 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 20 dag marchewki, 
  • 6 dag pietruszki, 
  • 6 dag białej części pora, 
  • 50 dag filetów z dorsza, 
  • 3-4 łyżki oleju z pomidorami, 
  • czosnkiem i bazylią, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 
  • 1 duży pęczek natki pietruszki, 
  • 1 litr wody, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • sól czarna cypryjska, 
  • pieprz kolorowy, 
  • sól miałka, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe.

Sposób wykonania:

Marchewkę i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie paski o długości ok. 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryba będzie miękka. Dorsza wyciągamy na talerz, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy 3/4 natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miałką solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę nakładamy na talerze. Dekorujemy dorszem, posypujemy odrobiną czarnej soli cypryjskiej oraz natką pietruszki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej