Zupa pomidorowa z dorszem
Składniki:
- 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
- 20 dag marchewki,
- 6 dag pietruszki,
- 6 dag białej części pora,
- 50 dag filetów z dorsza,
- 3-4 łyżki oleju z pomidorami,
- czosnkiem i bazylią,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- 1 duży pęczek natki pietruszki,
- 1 litr wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól czarna cypryjska,
- pieprz kolorowy,
- sól miałka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Sposób wykonania:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie paski o długości ok. 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryba będzie miękka. Dorsza wyciągamy na talerz, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy 3/4 natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miałką solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę nakładamy na talerze. Dekorujemy dorszem, posypujemy odrobiną czarnej soli cypryjskiej oraz natką pietruszki.