Zupa selerowo–jabłkowa z pesto bazyliowym
Składniki:
- 1 kg selera korzeniowego
- 1 kg jabłek
- 4 l wywaru drobiowego
- 0,25 czerwonej soczewicy
- 0,5 l śmietanki słodkiej 30 proc.
- pieprz
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
Pesto bazyliowe:
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów laskowych obranych ze skórki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Selera obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze do miękkości. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój w kostkę. W naczyniu rozpuść miód i uduś w nim jabłka aż zaczną się rozpadać. Dodaj sok z jednej cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Dodaj ugotowanego selera i zalej wszystko bulionem. Dodaj soczewicę i wszystko razem gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładko i dopraw śmietanką oraz pieprzem. Bazylię zmiksuj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Zupę podawaj delikatnie polaną pesto bazyliowym.