Zupa selerowo–jabłkowa z pesto bazyliowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg selera korzeniowego
  • 1 kg jabłek
  • 4 l wywaru drobiowego
  • 0,25 czerwonej soczewicy
  • 0,5 l śmietanki słodkiej 30 proc.
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu

Pesto bazyliowe:

  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów laskowych obranych ze skórki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Selera obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze do miękkości. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój w kostkę. W naczyniu rozpuść miód i uduś w nim jabłka aż zaczną się rozpadać. Dodaj sok z jednej cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Dodaj ugotowanego selera i zalej wszystko bulionem. Dodaj soczewicę i wszystko razem gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładko i dopraw śmietanką oraz pieprzem. Bazylię zmiksuj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Zupę podawaj delikatnie polaną pesto bazyliowym.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej