Zupa z ciecierzycy i pora
Składniki:
- 200 g ciecierzycy,
- zielone liście selera,
- 3 pory,
- masło lub olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Ciecierzycę namaczamy w wodzie na minimum 12 godzin (najlepiej zostawić ją w wodzie na całą noc w dzień przed robieniem zupy). Zielone liście selera drobno kroimy. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy selera, 2 łyżki oleju i gotujemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie kroimy na plasterki pory (białą część) i podduszamy na patelni. Dodajemy je do gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania. Kiedy ciecierzyca jest gotowa (miękka), odlewamy połowę zupy, a połowę blendujemy. Na talerz nakładamy najpierw krem, a na nią niezblendowaną zupę.