Zupa z ciecierzycy i pora

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy,
  • zielone liście selera,
  • 3 pory,
  • masło lub olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Ciecierzycę namaczamy w wodzie na minimum 12 godzin (najlepiej zostawić ją w wodzie na całą noc w dzień przed robieniem zupy). Zielone liście selera drobno kroimy. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy selera, 2 łyżki oleju i gotujemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie kroimy na plasterki pory (białą część) i podduszamy na patelni. Dodajemy je do gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania. Kiedy ciecierzyca jest gotowa (miękka), odlewamy połowę zupy, a połowę blendujemy. Na talerz nakładamy najpierw krem, a na nią niezblendowaną zupę.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej