Zupa z soczewicy na gęsinie
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 3 uda gęsie
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 200 g czerwonej soczewicy 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa, sól i pieprz

Uszka:

  • 0,3 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Z mąki i ciepłej wody z roztopionym masłem robimy luźne ciasto na uszka. Uda gęsie z dodatkiem włoszczyzny bardzo powoli gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie studzimy i obieramy z kości, mięso drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy uszka i gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Przesmażamy na oliwie z dodatkiem soczewicy. Zalewamy wywarem z gęsiny i gotujemy do miękkości. Po czym miksujemy na gładką, jednolitą masę i doprawiamy sokiem oraz otartą skórką z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej