Zupa z soczewicy na gęsinie
Składniki:
- 3 uda gęsie
- 1 pęczek włoszczyzny
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- oliwa, sól i pieprz
Uszka:
- 0,3 kg mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Z mąki i ciepłej wody z roztopionym masłem robimy luźne ciasto na uszka. Uda gęsie z dodatkiem włoszczyzny bardzo powoli gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie studzimy i obieramy z kości, mięso drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy uszka i gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Przesmażamy na oliwie z dodatkiem soczewicy. Zalewamy wywarem z gęsiny i gotujemy do miękkości. Po czym miksujemy na gładką, jednolitą masę i doprawiamy sokiem oraz otartą skórką z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.