Zuppa di cavolo
Składniki:
- 1 kg poszatkowanej białej kapusty,
- 3 litry bulionu,
- 4 cienkie, surowe marchewki pokrojone w plasterki,
- sok z połówki cytryny,
- ½ kg pokrojonych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki,
- 1 łyżka cukru,
- 80 g płatków migdałów lub orzechów nerkowca,
- sól,
- pieprz,
- świeży majeranek lub koperek do ozdobienia talerza.
Sposób wykonania:
Do gorącego bulionu wrzucamy pokrojoną kapustę i gotujemy 20 min. Dorzucamy pokrojone marchewki i gotujemy kolejne 15 minut. Dokładamy pokrojone pomidory i je rozgotowujemy lub puszkę pomidorów i tylko zagotowujemy. Do całości dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i płatki migdałów. Po wylaniu na talerz ozdabiamy listkami świeżego majeranku lub dużą ilością koperku.