Mus rabarbarowy z sorbetem truskawkowym
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 cm imbiru,
- 1/3 szklanki śmietanki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 gałki sorbetu truskawkowego,
- mięta do dekoracji.
Sposób wykonania:
Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki, imbir ścieramy na tarce i dodajemy do rabarbaru. Zalewamy wodą, posypujemy cukrem i gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie studzimy i miksujemy z zimną śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w 3–4 łyżkach wrzątku i dodajemy do musu. Gotowy mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Podajemy z gałką sorbetu i listkiem mięty do dekoracji.