Mus rabarbarowy  z sorbetem truskawkowym

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 cm imbiru,
  • 1/3 szklanki śmietanki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 gałki sorbetu truskawkowego,
  • mięta do dekoracji.

Sposób wykonania:

Rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki, imbir ścieramy na tarce i dodajemy do rabarbaru. Zalewamy wodą, posypujemy cukrem i gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie studzimy i miksujemy z zimną śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w 3–4 łyżkach wrzątku i dodajemy do musu. Gotowy mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Podajemy z gałką sorbetu i listkiem mięty do dekoracji. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Rondel 2L (16 cm) z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej