Tarta z cukinią i bakłażanem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki, 
  • 120 g zimnego masła, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 50 ml wody, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 bakłażan, 
  • 2 marchewki, 
  • 150 ml śmietany 30 proc., 
  • 1 jajko, 
  • 100 g startej mozzarelli, 
  • olej,
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Ciasto: zimne masło kroimy na małe kwadraciki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i łączymy składniki. Dodajemy żółtko, sól i wodę, po czym szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulkę i wkładamy do lodówki na 40-50 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do foremki, kładziemy na nim papier śniadaniowy i wysypujemy groch. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie ściągamy z ciasta groch i dopiekamy kolejne 5 minut.

Farsz: do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy jajko i rozmącamy widelcem. Do tego wsypujemy mozzarellę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry - jeśli będą szerokie, należy je przekroić na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw, wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układamy paseczki obok siebie. Całość smarujemy oliwą i pieczemy przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli warzywa nie są pokrojone bardzo cienko, warto wcześniej usmażyć je na patelni grillowej (po 1 min. z każdej strony, by pozbawić je nadmiaru wody).

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Classic

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej