Tarta z cukinią i bakłażanem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 120 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 ml wody,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 2 marchewki,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- 1 jajko,
- 100 g startej mozzarelli,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Ciasto: zimne masło kroimy na małe kwadraciki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i łączymy składniki. Dodajemy żółtko, sól i wodę, po czym szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulkę i wkładamy do lodówki na 40-50 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do foremki, kładziemy na nim papier śniadaniowy i wysypujemy groch. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie ściągamy z ciasta groch i dopiekamy kolejne 5 minut.
Farsz: do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy jajko i rozmącamy widelcem. Do tego wsypujemy mozzarellę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry - jeśli będą szerokie, należy je przekroić na pół (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw, wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układamy paseczki obok siebie. Całość smarujemy oliwą i pieczemy przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli warzywa nie są pokrojone bardzo cienko, warto wcześniej usmażyć je na patelni grillowej (po 1 min. z każdej strony, by pozbawić je nadmiaru wody).